I morgon flyttar Katy

I morgon är dagen då vi reser till Tokyo och levererar Reducks Kitty Drew ”Katy” till sin husse och matte som väntat i 8 månader på att få hem henne.
katy

Det hela  började för er som inte vet, när vi väntade vår kull mellan Älla/Odin tidigt i våras. Ett brev gällande en japansk man som var spekulant på en tikvalp. Ett rungande nej var mitt första svar, då jag förstod att det till Japan är en mycket omfattande byråkrati kring import av hund som bland annat innebar att hunden måsta stanna i Sverige till den är 10 mån gammal. Jag skulle behålla en valp ur kullen själv, och ansåg inte att jag hade tid med två valpar, och dessutom visste jag hur svårt jag skulle ha att skiljas efter 10 månader.  Mannen i fråga var dock ihärdig och ville absolut inte gå miste om chansen att få bli ägare till en av dessa valpar och kom med olika förslag på hur vi skulle lösa det hela. Jag var tveksam och kontaktade bla en känd svensk utbildare inom hundsport, som kände mannen sedan flera år tillbaka, och som kunde gå i god för honom då han varit hos henne i  Sverige flera ggr för att utbilda sig och sina elever (han driver hundskolor i Japan). Det visade sig att han är oerhört intresserad av hundträning i olika former och han har dessutom grundat Japansk jaktretrieverklubb. Det lät som en ytterst seriös köpare som ville sin hund det allra bästa och jag började vekna. Lösningen blev till slut att vi erbjöd en vän till mig att vara fodervärd,  samt vara den som skötte allt praktiskt inför resan, och när hon tackade ja kände jag att jag trots allt vågade genomföra försäljningen. För mig var det nämligen helt otänkbart att valpen skulle sitta i någon hundgård/hundhus och vänta i 8 månader och hos Mari har hon fått bo som en fullvärdig medlem i familjen!

– Varför vill man som japan köpa hund i Sverige frågar många och svaret är enkelt. Det finns helt enkelt inga jaktavlade retrievers att tala om i Japan, de få som finns är importerade. Att han valde just Sverige beror på att han ofta besökt vårt land och tycker att svenska uppfödare är noga med att använda dokumenterat bra avelshundar både arbetsmässigt samt ur ett hälso- och mentalitetsperspektiv. Just det sistnämnda var extra viktigt för honom då han önskar en miljöstark och trygg hund då hans tik kommer att följa på alla hans resor och vara ett slags ”demonstationshund” när han håller utbildningar. För honom räckte det alltså inte med en bra arbetshund, det skulle också finnas dokumenterad mentalitet i stamtavlan.

Det har varit mycket papper, byråkrati och språkförbistringar då nye ägaren inte talar engelska, men vi har haft en kontaktperson som hjälpt till med översättningar och andra spörsmål. Att försöka kommunicera på det viset har visat sig vara komplicerat och jag vet att det varit svårare för Mari än hon räknat med,  att det tärt och stressat henne när hon känt sig otillräcklig och det varit svårt att få grepp om den byråkratiska gången. Nedan en bild från sista veterinärbesöket, en HEL del dokument som skulle faxas till Narita flygplats innan resan.

hosvet
Katy har alltså bott hos Mari i 8 månader nu och vi kommer båda att vara med Katy på resan till sitt nya hem.   Jag vaknar varje natt och funderar om alla papper är korrekta, om vi glömt något dokument, hur Katy ska må under resan, om hon kommer spilla ur allt vatten i buren, hur hon kommer aklimatisera sig osv osv. Ångrar mig och inser att jag kommer gråta floder men inser samtidigt att hon kommer att få det jättebra.!
056Katy och husse när de träffades i maj 2014. Nu är det snart dags i igen och jag vet att de längtar efter henne, DET känns i alla fall tryggt:-)

På återhörande!
/En nervös Maria

1 kommentar tillI morgon flyttar Katy