juni, 2008

fredag, juni 27, 2008 @ 16:16

Hemma igen!

Åter hemma efter ett mycket trevligt lydnadsinternat hos Svartbergs i Uppsala på SBKs kursgård Kydingeholm. Förutom mig och Tia var det var ytterligare 5 ekipage med käcka hundar och tillhörande trevliga mattar som kämpade tillsammans under 3 dagar och hade SÅ kul. Vi  fick massor av tips nya tänk med oss hem.

Dag 1 var det momentträning, dag 2 arbetade vi i grupper där vi filmade varandra och tränade bla överträning och övergångar mellan moment och slutligen dag 2 var det åter momentträning. För Tias och min del fokuserande jag momentmässigt på bla vänstersvängar, snygga ingångar, stå stilla vid återgång efter ställande och på krypet. Det sistnämnda var inte helt lätt att få till… Jag har tränat in handen som target och tänkte använda det i bla inlärningen av kryp, men Tia var så satans snabb att jag inte hann varken klicka eller belöna… Kent liknade henne med hackspett 🙂 Nåväl, jag fick krypa många meter på knäna i gräset och TROR att jag nu har en aning om hur jag ska fortsätta med momentet. Något som imponerade stort var Tias oerhört snabba lägganden, dock har jag svårt att även där hänga med i svängarna vilket resulterat i att hon ibland fått belöning utan att varit ända ner i backen med armbågarna. Där  behöver jag lära mig att vänta ut henne lite… Min lilla hund var så duktig tycker jag, lantishund som hon är klarade hon situationen utmärkt. Platsliggande med helt främmande hundar och MASSIV störning gick galant. Vi tränade även på att ha ”tävlingsledare” som kommenderar, publik som ropade och gastade, kossor som råmade och hundar som sprang – Tia fixade allt samman med beröm godkänt! Hela tiden lika pigg och glad  – Ska vi göra nå´t matte? Ska vi göra nå´t?
Nu känner jag mig sugen på att träna och hoppas att det kommer att sitta i ett tag (har erfarenhet av att jag lätt dalar i motivation och får idétorka….)

Ge mig den!

Bra såhär?

– Ska vi inte göra något mer matte?

Idag har jag varit på brukshundklubben och sorterat i gamla pärmar. Hur kul tror ni det var? Rätt svar är: Inte alls kul, men nödvändigt. 3 timmar tog det för 4 personer att sortera bort allt gammalt skräp från tiden innan tomten fick skägg… (Alltså länge sedan). Nu skall vi åka till Kil och kika på en bil, rimmar visst. Peter har hittat en liten ful Fiat som skulle passa som andrabil – vi får se. Morgondagen bjuder på Starboys i Skruvstadparken – en höjdpunkt som inte går att missa! Har någon glömt anmäla sig? Ring mig.
Sommarens program för parken hittar ni förresten under www.skruvstad.se

Ha det!
/Maria

torsdag, juni 19, 2008 @ 20:26

Midsommar!

Hej alla glada bloggarvänner!
Vill bara passa på att önska er alla en fin midsommar med både sol, allsång och snaps. Själva åker till vi till Adolfssons imorgon och firar midsommar där. Blir väl ett och annat hundsnack mellan visorna… Lördag har vi sök-timeout och vilar ända tills på söndag, DÅ tar vi tag i det igen.Fast nu är jag helt förvirrad i sökrulle-träsket… – Blir det norsken eller inte ?? Har ingen aning!  Söndag eftermiddag packar jag och Tia in oss i bilen och far på internat hos Svartbergs några dagar, det ska också bli kul. Tänk om man kunde rikta in på på en eller möjligtvis två grenar och inte allt på en gång – så mycket snabbare man skulle komma till resultat! Men det är ju så himla kul!!!!

(Agnes)

På återhörande!
/Maria

söndag, juni 15, 2008 @ 22:41

Ännu en vecka

Så har man då lagt ännu en vecka bakom sig, dagarna bara går. Sommarlovet börjar imorgon och mina tonåringar är inte alls ledsna för det . Själv är jag ledig veckan efter midsommar, jobbar sedan två veckor för att efter det ha ytterligare 4 veckors ledighet. DET ser jag fram mot faktiskt.

Veckan som gått har ägnats åt lite diverse (men inte så mkt hundträning),  skolavslutning, skolavslutningsfest i Skruvstadparken, MH på brukshundklubben under gårdagen och idag har det varit ett besök på loppis och även lite söktäning. 5 ekipage idag och jag tror att alla var lika nöjda faktiskt! Fast gladast tror jag att A-M var idag, hon hördes nog över halva Edsvalla.
Tia är riktigt duktig och har nu börjat markera med fast rulle. Den norska varianten hade jag glömt hemma på köksbordet?! Men som den kvinna jag är har jag en välfylld väska. I mitt fall ingen stor handväska, men väl en ryggsäck fylld med diverse ”nyttiga” prylar; cerat, regnkläder, papper, pennor, hundgodis, Alvedon, diverse leksaker och träningsprylar, våtservetter, handsprit?? OCH en extra sökrulle…. Den traditionella varianten dock, men den kopplades på och fungerade kanon! Nu ska vi förfina dessa markeringar och sedan är det inte så värst mycket mer än lydnad som behöver kopplas in i sammanhanget innan hon börjar bli klar för appellen. Lydnad på stigen kommer dock att bli ett STORT arbete, lydnaden på planen känns som en baggis i jämförelse faktiskt. Nåvä, jag har inte så bråttom – det får ta den tid det tar helt enkelt.

Agnes läker fint i munnen och jag räknar med att kunna träna som vanligt veckan som kommer. Har ju velat ligga lite lågt med apporter osv tills allt läkt… Under kommande vecka skall de två sista Bowiebarnen röntgas – har gått med pirr i magen i flera veckor nu  och lär få göra så en tid ytterligare. Man vill så gärna att allt skall vara bra så att alla blir nöjda och glada! En som ser glad ut, är i alla fall Buster. Fick en bild på honom (tack Barbro) tagen på  4-årsdagen.  Kompisen verkar ha övertaget – men Buster ser ganska nöjd ut ändå…

Ha det så gott!
/Maria

fredag, juni 13, 2008 @ 08:44

Grattis, grattis!!!

Till alla ABBA-hundar som i dag fyller hela 4 år.  Laban var först ut att gratta i år också… hade inte hunnit uppdatera än.  Agnes firar en aning tandlös,  hon fick en skadad framtand utdragen i tisdags, men hon mår nog bättre utan den än med ….
Hoppas  att Wilma, Nikita, Mira, Elsa, Laban, Simon, Storm och Buster med hussar och mattar har en fin sommar framför sig, och att vovvarnaf år något lite extra smaskigt i skålen idag – eller kanske ett födelsedagsdopp? DET vet jag att i alla fall Agnes skulle gilla!

Sommarhälsningar
/Maria

söndag, juni 8, 2008 @ 10:16

Har ni fått solsting än?

Varmt är det minsann, men jag klagar inte. Bäst vore så klart om man slapp göra något i hettan och bara sitta och mysa i skuggan. Vovvarna tycker också att det är lite varm på dagarna och går runt och slappar i trädgården bara. Har under veckan tagit en cykeltur med dem tidigt på morgonen (funkar att cykla med alla tre nu om jag sätter på Tia en anti-drag sele…..)  och sedan har det inte blivit så mycket mer innan det har svalnat på framåt kvällen. Träning har vi knappt ägnat oss åt alls. Mest lite bad faktiskt, och sedvanligt lördags-sök!

Kasta då! Jag väntar…

Kvällsdopp i Portilasjön.

Igår var vi bjudna till Säffles sök-gäng och hade en trevlig dag trots att det var varmt. Gäller bara att lägga upp träningen efter förhållandena och se till att hundarna har skugga och vatten mellan passen. Jo faktiskt, vi körde två pass! Delade in oss i två grupper om 5 resp 6 pers så det gick snabbt och bra. Själv hade jag som mål för dagen att Tia skall börja markera med fast rulle, det gick väl sådär… I alla fall första passet. Tekniska problem med utrustningen kan man kalla det och jag nämnde något om en norsk sökrulle som skulle läggas ut på Blocket! Vid fikat blev det förutom eftersnack och upplägg inför pass nr två lite skruvande och fixande och sedan gjorde jag två skick där det fungerade galant. Rullen blir kvar i huset ytterligare en tid…

Röntgenresultat börjar droppa in. 4 av 7 – och det ser jättebra ut så här långt, sååå skönt ska ni veta. Fler resultat inväntas närmaste tiden – håll tummarna för att det fortsätter på inslagen bana!

Fick ett telefonsamtal från Rosie som startat Rebell på ett inoff. jaktprov igår. Hon var egentligen där för att titta, eftersom hon inte sett något prov tidigare, men blev övertalad att starta själv. Tuff tjej! Bra gick det också. Rebell hade inga problem att klara situationen förutom att de aldrig tränat med båt  (och den var han nyfiken på) – men han löste det med, och var den hund som plockade in flest apporter på söket av dem alla! Tänk så bra det kommer att gå nästa gång…

Ha det så gott
/Maria

onsdag, juni 4, 2008 @ 22:00

Bland blåmesar och huggormar

Livet på landet bjuder ibland på  diverse nya aktiviteter. Veckans jobb har varit att passa blåmesbebisarna som envisades med att trilla ur holken. Eftersom vi har både hundar och katt så riskerade de att inte bli så långlivade på marken om man säger så… Emma och jag har turats om att klättra upp med ungarna, men idag var jag inte snabb nog och en liten rackare strök med. Fram med papp och tejp och klättrade upp till holken och tejpade fast en liten ”tröskel” så att det inte skulle trilla ut några fler. Holk och holk förresten…. Utsuget till vår centraldammsugare!  Ett plaströr som går rakt in i väggen. Som tur är, är dammsugaren trasig (den också) annars hade det just varit snyggt…. Nåväl, inga mer fågelbebisar på backen på hela kvällen, så det har nog fungerat!
Vidare har vi under den gångna veckan vid flera tillfällen sett en stor orm ringla in under altanen. Agnes har spårat den och t om ålat sig in under altanen flera gånger (kompostgaller löste det problemet). Idag lurade Peter fram den fulingen i rabatten och vi insåg att det var en svart huggorm!! Fy satan. Den fick hjälp att flytta, väldigt långt bort.

Ledig dag idag. Men in till jobbet 2 timmar på morgonen för ett möte. Tia fick åka med för att få sig en dos av stadsmiljö. En halvtimmes promenad och sedan satt vi och spanade lite  på torget. Hon var betydligt lugnare idag än förra veckan. Inte vet jag om det berodde på värmen eller att hon faktiskt inte var lika uppstressad av stadsmiljön, börjar kanske bli världsvan 🙂

Här poserar hon vid fontänen på torget. (Där man kan dricka vatten).

Hemma igen satte jag mig tillrätta under en björk och läste en timme eller två.   Agnes tyckte att det blev långtråkigt och passade på  att lira lite fotboll. Det gäller att ligga i nu, så här inför EM!

Kvällen avslutades med ett träningspass tillsammans med Phia och Heffa  – kul! Hade tyvärr inte kameran med, de var så himla söta tillsammans ynglingarna. Träningen gick riktigt bra, förutom att lillfia inte vill ligga stilla på platsen. Heffa låg så fint men hon for upp hela tiden. Annars tränade jag och Tia på lägganden, det gick jättebra! Backa vid sidan gick också bra, samt lite höger och vänstersvängar. Det tar sig!
Agnes fick öva lite fjärrdirigering och vittring. Gjorde vittringen ungefär som i eliten (med kort förarkontakt på pinnen) och första gången tog hon faktiskt fel pinne men andra gången lyckades hon. Momentet ställande under gång har vi inte gjort på evigheter, så det övade vi också på inför dumrutan. Gick väl sådär…
Några enkla nybörjarövningar inför rutan fick ynglingarna göra också! Kul att nosa på lite andra saker än de vanliga 1:an momenten.

På tal om lydnadsträning mailade Rosie och berättade att hon och Rebell  testat av sina kunskaper i en träningstävling. En stolt matte meddelade att det nog börjar närma sig tävlingsdebut!  Uj, vad ni är flitiga och duktiga- hoppas att jag och Tia snart är där också…

Ha det så gott!
/Maria

 

Comments are closed.