maj, 2008

torsdag, maj 29, 2008 @ 22:16

Mycket nu…

Är man en liten unghund så kan allt möjligt vara spännande i livet, och denna vecka har det hänt mycket! Vi kan börja med söndag. Cykeltävling i Skruvstad ,vilket innebär en chans för Tia att få se fler än 10 personer på en och samma gång – alltså cyklar vi dit. Ponnyridning och drillflickor ingick även det och det sistnämnda tittade hon storögt på. Hästar är varken nytt eller spännande, men  hon försökte pussa Violas ponny lite på näsan i alla fall. TIsdag var det ridning för Emma (som har trasig moppe) vilket innbär att mamma skjutsar och passar på att slänga med Tia i bilen…. Dagens nya erfaranhet var fåren och lammen i hagen vi promenerade förbi – de var supergulliga tyckte Tia och jag fick dra henne med mig därifrån.  Onsdag hade jag ett ärende till Karlstad och Tia fick åka med för en timmes promenad i stadsmiljö. Jösses, huvudet gick som en elvisp! Efter promenaden käkade matte glass på torget och Tia fick dricka vatten ur fontänen!? (Jo, hon fick smaka på glassen också – jag lovar). Ett gäng japaner fotade oss så att det stod härliga till, och tackade så mycket för besväret. Inte vet jag om de tyckte att vi utgjorde ett exotiskt inslag i stadsmiljön, eller om de helt enkelt tyckte att hunden var gullig… Allt detta betyder i alla fall en trött hund i flera timmar 🙂

Idag har det varit stora röntgendagen. Allt samman började med att Zigges fina resultat kommit in på hunddata i morse, så dagen började bra! Eftermiddagen fortsatte på inslagen bana – det var dags för AD/HD röntgen för Tia, Nova, Heffa och Crespo + att Agnes skulle visa upp sin tandfraktur. Den sistnämnda skall åtgärdas = dras bort, men först blir det till att käka pencillin några dagar eftersom tandroten var öm och lite infekterad. Röntgen gick fort och lätt (hejja Jenny!) även om Heffa försökte rymma fältet…. Nu blir det spänd väntan tills resultaten kommer, men det SÅG riktigt bra ut förutom något litet frågetecken  (såvitt vi lekmän kunde se).

I övrigt blir det då inget jaktinternat till helgen eftersom jag inte kan åka med en hund som har ont i munnen! Pank är jag snart också, så det är kanske lika bra. Ibland har utgifter förmåga att komma i stim. Kort sammanfattning:
Trasig ugn – 1400 kr. Trasig microugn – 1300 kr. Trasig moppe –  cirka 1100 kr. Trasig tand – 500 kr (hittills). Röntgen + vaccin 1200 kr. Och detta bara under den senaste veckan!! Inget mer som skall passa på att gå sönder?

Ha en trevlig helg hörni!
/Maria

söndag, maj 25, 2008 @ 15:29

Söndag och Mors dag

Har förärats med en orkidé på mors dag, vi får se om jag kan få den att överleva – några gröna fingar har jag inte. Har fixat lite i trädgården idag, ingen favoritsyssla precis – göra bara det som nöder kräver och jag gillar inte att rensa ogräns och pyssla i rabatter. Har i alla fall sått lite sedvanligt sallad, satt potatis och påtat ner några blomfrön i en låda.

Igår var jag på plats i Borgvik kl 06.30!! för att vara tävlingsfigurant i elitsöket under dagen. Det är tidigt….
Tia och Jamie fick hjälpa till och valla av rutan – vilket såg ut att uppskattas av dem båda. Jag var placerad som första figurant, gömd i en låda, men eftersom inte alla hundar fann mig så blev jag ibland liggande kvar… Börje Ahlstedt läste en bok i öronen på mig, så det gick inte alls någon nöd på mig, men skulle nog haft med en kudde 🙂  Roligt var det i vilket fall och alltid lär man sig något, även av att titta på andra. Man kikar på hur förarna väljer att skicka, ur tätt de skickar osv. Eftersom vi även haft diskussioner i sökgruppen ang om man behöver vattna hunden på stigen eller inte – så kikade jag även lite extra på det. Tycker faktiskt att jag såg ett par hundar som efter att de vattnades fick lite extra fart på nästa skick… Inte vet jag om det var vattnet, eller bara för att det blev en liten paus – men det kvittar vilket, jag har min åsikt klar för mig.
De egna hundarna fick lite av en vilodag, men Agnes fick sig i alla fall en cykeltur på kvällskvisten och några dirigeringsövningar. Hon har förresten skadat en tand Agnes och skall visas upp för veterinär till veckan. Min gissning är att hon fått ett slag av metallapporten. Hon har en förkärlek till att snärta till den med tassen om hon är lite taggat. Nu vet jag inte hur det blir med jaktinternatet som jag anmält til nästa helg…. Tia är i könsmognadsperiod och är en aning känslig och inte riktigt sig själv – så att åka med henne känns inte rätt. Att åka och apportera en hel helg med en hund som har tandvärk är heller inte något bra alternativ!! Jag får avvakta tills vi varit hos veterinären – de kanske helt sonika rycker ut den direkt och då är ju saken ur världen!

Goldenspecialen har jag faktiskt möjlighet att åka på i år – är  ledig och har inga valpar i huset. Tänkte anmäla Agnes till både WT och utställning, men det verkar inte gå att hitta någonstans att bo. Annonsen som låg ute ang stugplastser visade sig inte vara aktuell. Plats i sovsal för 10 pers fanns kvar… Hur kul låter det? Får grunna lite på detta…

Höres!
/Maria

söndag, maj 18, 2008 @ 16:04

Världens bästa Agnes!

Trotsade vädergudarna och for till Åmål på lydnadstävling, årets första och lite halvt i smyg eftersom jag inte bestämde mig förrän i går kväll att jag faktiskt skulle åka. Var inne på att vänta tills alla moment kändes helt ”hundra” men ibland har jag svårt att vara perfektionist…  Vi har ju legat lågt så länge med lydnaden och det kändes faktiskt roligt att tävla igen!  Kallt var det trots att vinterjackan åkt fram igen. Perfekt Agnes-väder dock, hon går bättre i skitväder än värme och idag gick hon  riktigt bra.  Som vanligt trevlig stämning i Åmål och vi träffade på några bekanta ansikten. Agnes hälsar till Kicki och tackar för godbitana hon snikade till sig… Vi landade på 262,5 p och ett förstapris i lydnadsklass 3 – en halvpoäng efter vinnaren Lillemor Edström med sin BC, som jag inte vet vad den heter. Ytterligare 4 ekipage i klassen, men inget mer förstapris. Agnes har fortfarande en hel del bekymmer med bromsarna vilket drog ner poängen rejält i två moment (eller är det matte som inte hänger med?) – men det är smällar jag kan ta och vi jobbar på detta!

Sittande i grupp – 10
Plats -10
Fritt följ– 9 (sidförflyttningar ej perfekt)
Sättande – 8,5 (föraren saktar ner) inte hundens fel alltså.
Ink med ställ och lägg – 6 (Många steg, DK) Kasst enligt mig och det var verkligen många steg
Sändande med lägg o inkall – 7 (Stannar utanför rutan, dk) Bromsarna igen. Hon hann igenom rutan innan det blev stopp och jag fick kalla henne mot mig, då kom hon halvvägs utanför i framkant istället. Men på kommando ”backa” hoppade hon bakåt och placerade sig mitt i.
Apportering o hopp över hinder – 9 (lite tugg)
Apportering metall – 9 (tvekar) Hm, konstigt ordval, hon snärtade till den med tassen innan upplocket
Vittringsprov– 8 (tugg)
Fjärrdirigering– 9 (DK stå, Bra tempo!)

En koncentrerad hund med bra tempo genom hela programmet  och jag är nöjd eftersom just koncentrationen är det som ställt till det lite. Hon är som bekant så äckligt social den lilla vovven 

Nu har jag fått lite god middag av maken och börjar sakta tina upp. Tur att de andra hundarna är promenerade för dagen, hade inte varit så kul att klä på sig och gå ut igen…

Höres!
/Maria

lördag, maj 17, 2008 @ 17:56

Ett uppfriskande snöfall!

Eller vad man skall kalla det?! Skitväder är kanske ett lämpligare ordval. Vi höll på att frysa ihjäl i sökskogen idag! Trots vädret var (nästan) alla  väldigt nöjda med dagens arbete. Lite ofokuserade förare kanske man kan tycka, vi var så upptagna med att frysa och stå i …
Björnis ville göra en träningstävling  – och det fick han. Vi trodde att vi lurade honom genom att inte lägga någon figurant i lådan, men det visade sig efteråt att han inte ens visste vart lådan stod – där fick vi för att vi försökte vara busiga. Mio gick  bra annars – kanske dags för tävling snart? Viggo, Wendy, Jamie Tessan samt Tia var också med, men vi lade upp ett vanligt träningspass och även idag sattes överlag höga betyg på resultatet. Det var bara jag som var snål med Tias, hon fick 7,5 av mig idag men det var kanske i underkant när jag tänker efter… det mesta av det som inträffade var inte hennes fel – utan vi människor som slarvat lite med upplägget. En sak som jag absolut måste träna på är kuperad terräng, idag gick hon visserligen perfekt rakt upp för bergskanten, men hade å andra sidan svårt att gå ner på andra sidan där det var brant – och det var där det mesta hennes poäng rök. Hon svängde av och tog överkanten på stupet och sprang längst med stigen istället för att gå nedåt. Jag fick kalla in och föja med henne en bit nedåt.  När jag tänker efter noga så inser jag att vi inte ens brukar ta skogspromenader i så pass kuperad mark… Det får jag ta tag i!
Dagen avslutades med kaffe och varm korv i klubbstugan, vi iddes inte sitta ute och fika idag. Men det är banne mig första gången vi  bangar pga vädret. Annars har vi tränat hela vintern i ur och skur. – Börjar vi bli klena?

Igår träffade jag Lotta med Crespo och Dino för att gå några spår. Varken Tia eller Agnes är vana vid blodspår, men det gick galant. Agnes är visserligen van att spåra både långt och besvärligt och hon tog upp blodspåret direkt (eller var det mitt spår?) men hon såg ganska förvånad ut vid spårslutet när det låg en älgklöv där! Bar den stolt till bilen dock och såg ganska nöjd ut över sitt fynd. Tias spår var kortare, cirka 250 meter med 2 vinklar. Även hon gick ganska bra.  Lite fort kanske på sina ställen, och en vinkel som hon tappade i,  men ordnade upp det och hittade slutet. Dino är mer rutinerad på blodspår och hade gått som en dammsugare i skogen – snart dags för ett öppenklasspår tror jag. Crespo hade även han jobbat fint, men jag såg det inte själv, inga krusiduller och näsan välfungerande. Han var riktigt fokuserad även när  vi tränade lite lydnad i väntan på att spåren skulle ligga till sig. Det verkar som hans könsmognadsperiod är på väg in en lugnare fas, man ser att den ”gamle Crespo” kommer fram ut tonårstrotset och att det blir mer kul att samarbeta med matte igen! Tia däremot blev skiträdd för en låda som skramlade häromdagen. För att inte tala om den trädgren som snärtade till henne… Jösses. Hon som brukar gå fram som en furie i skogen betedde sig som en fjolla. Men det går väl över det med får man hoppas.

Nästa helg har vi söktävling på klubben,  då har vi fullt upp med andras hundar så våra egna får vila. Helgen därpå bär det av på jaktinternat så för Tias och min del dröjer det ganska länge tills nästa sökpass och de andra får klara sig utan Ulla-Bella. (Hon som är sekreterare om ni minns… )

På återhörande!

torsdag, maj 15, 2008 @ 07:02

Bowiekullen 1 år!

Ett stort grattis idag till Tia, Nova, Tara, Heffa, Rebell, ZIgge och Crespo! Tänk att det redan gått ett år?! Men det går ju fort när man har roligt sägs det…  För exakt 1 år sedan var det hyperaktivitet på bloggen –  minns ni?
Sänder en kram till alla vovvarna och önskar en trevlig födelsedag med något  extra gott tilltugg. Fast känner jag dem rätt så skulle de flesta lika gärna käka en näve småsten 🙂

Igår var det lydnadstäning och Vålbergspromenad på tapeten. Idag skall jag på handledarutbildning inför övningskörning med Emma, så det lär inte hinnas med så mycket hundaktiviteter idag. Jobbar ju lite idag också… (Det har jag egentligen inte tid med). AD/HD röntgen är bokad för värmlandsvalparna och jag antar att ni andra inte är intresserade av att köra ända hit för att göra detta. Ingen brådska med det, men helst innan 1,5 år.

Så här såg det ut 15 maj 2007 – minns ni vem som är vem?
Heffa längst till höger, sedan Zigge, Nova (lite under), Tara, och tiken med ryggmärkningen är Tia. Vem som är vem av de två gossarna till vänster? Det måste jag bläddra i mina anteckningar för att ta redan på. Rebell och Crespo var så lika….

Ha en bra dag!
/Maria

tisdag, maj 13, 2008 @ 15:24

Sök, funktionsbeskrivning och lite oflyt.

Har suttit en timme och skrivit, lagt in bilder och fixat och hux flux raderas allt!  Nu blir det en förkortad version av veckan som gått. Grrr.

Agnes har tränat lydnad för Pia, det var jättevarmt och hon blev trött men det vi tränat på hemma börjar funka. Närmare bestämt bakåttänk i fjärren genom att handgripligen flytta hunden bakåt samt att jag bytt kommando under inkallande med ställande och läggande – till ett handtecken vid ställandet. Hon tänker mycket själv den hunden och det gäller för matte att vara dj*ligt noga med var och hur det belönas.

Lördagens sök innebar varmt väder till tusen, men jag ville ändå köra på som vanligt för att se hur mycket Tia orkade. Som jag sett tidigare gick hon inte spikrakt upp för berget, men gick att skicka om – spikrakt upp denna gång och hon hittade figgen lådan!  Det syntes att hon kroknade lite av värmen men fixade ändå sista figgen som var svår trots att den var nära, vinden ställde till det! En erfarenhet jag idag gjorde mig , var att inte använda lerverpastej på tub hos figgen. En sådan hade jag överlämnat till Ewa och hon skulle belöna TIa med detta vid påviset, vilket resulterade i att hon vid nästa skick inte alls hade lust att lämna figuranten… Shit happens, som man brukar säga. Det misstaget kommer jag inte att göra om i alla fall.
Vi gjorde väldigt olika övningar för våra hundar idag och alla lyckades bra med sina resp övningar (men någon ville mest springa). Vi, det var jag, Ewa, Lollo, Stefan, Jasmin och Anne-Marie. Höga betyg sattes över lag, förutom en krake som fick en 5:a av sin matte, just pga springet i benen.
En lååång fikapaus efteråt blev det, allt måste ju stötas och blötas i efterhand, eller hur?

Söndag var det dags för Bowiekullens funktionsbeskrivning. Beskrivare var Ulla Frisk och till sin hjälp hade hon Agneta. Deltog gjorde Tia, Heffa, Crespo och Zigge. Tanken var att jag även skulle försöka föra Nova under beskrivningen, men vi skippade det, hon går bäst med sin egen matte och funkar inte optimalt med mig som förare.

VI började med landdelen och första paret ut var Zigge och Mats. Men första markeringen han knappt gå av stapeln när två rådjur rusade ut ur skogen och började jaga varadra runt gärdet där vi stod. Helt galna och fullständigt orädda, de är väl  vana vid att gula hundarna brukar vistas i krokarna…. Peter fick till slut springa och jaga bort dem för att vi skulle kunna fortsätta.

Zigge som lämnar av kråkan till husse.

Nästa par ut var Phia och Heffa. Här är det sök/minnesövningen.

Lottas Crespo, inleverering av kråka.

Sedan var det jag ochTia. Leverans av markeringsövning.

Efter avslutat landarbete for vi till sjön för att blöta de fyrfota lite. Själva avstod vi.
Måste krypa till korset och erkänna att jag glömt rasta min hund ordentligt (skäms på mig). Tia satte sig och bajjade under sökövningen…. Shit happens, eller hur var det jag sa tidigare?

Här är det Zigge som är på väg upp

Heffa ser till att blöta ner Phia lite.

Peter och Lova agerade störningsobjekt. Det vill säga att först satt de passiva när ekipaget gjorde sitt vattenarbete och sedan skulle ekipaget sitta passiva när Lova arbetade – hängde ni med? I protokollet kallas detta konkurrenssituation, och man tittar både på uppträdande och ljud.

Om ni undrar, så är det inte en tillbejdan till vädergudarna som Agneta sysslar med. Tittar man extremt noga i övre vänstra hörnet, ser man dummien hon kastat.

Tia på väg upp.

Efter avslutat jobb var det dags för hamburgergrillning och kaffe!

En väldigt trevlig dag! Vi såg ett gäng arbetsglada hundar som skötte beskrivningen på ett utmärkt sätt tillsammans med sina ägare. Dock kan vi konstatera att några av dem är i en bökig och lite stökig ålder (hundarna alltså), hormonerna svallar, så även hos Tia även om det för hennes del yttrar sig i en försiktighet…Vi får jobba på det!
Tack för att ni kom, och tack för att ni tar väl hand om mina ”busungar” och aktiverar dem på bästa sätt. (Och det gäller även er som inte kunde komma!).

Kramar
/Maria

lördag, maj 3, 2008 @ 21:09

Lååång helg

Skönt med långhelg, eller hur? Fast nu är det bara en dag kvar?! Hur gick det till – jag som skulle hinna så himla mycket.
Vi börjar hämta oss så smått efter Vivans bortgång,  men det är tomt! Jag hoppas att hon har det bra där hon är…

Vad har hänt annars på Ullströmerud? En hel del faktiskt. Vi har Nova här på besök, hennes husse och matte har precis fått två små gossar, så vi är hundvakt ett tag. Tia talade om för Nova med barsk stämma vem av dem som bestämmer i det här huset! Jösses säger jag, SÅ har jag aldrig hört min lilla hund låta….Men nu är de bästa vänner och allt funkar jättebra. I torsdags var det lite uppvisningar och tipspromenad i Grums, arrangerat av brukshundklubben. Emma och jag for dit och gick tipspromenad, fikade och snackade lite . Inte mycket folk alls, men vi som var där hade trevligt! Snabbaste hunden i Grums korades, och vinnare var Carolas Putte!
Lydnadsträning har vi hunnit med som vanligt, här är det Phia och Heffa som fastnat på bild.

Och Crespo som visar upp sig lite:

Till veckan är det lydnadsträning i Skruvstad, onsdag kl 18.30, välkomna!

Häromdagen fick jag ett mail från Barbro med Buster, hon berättade att han fått ett huggormsbett i nosen men eftersom Barbro såg det hela kom han snabbt till veterinären och allt verkar ha gått bra. Fy tusan för ormar! Se nu till att ni alla har kortisontabletter hemma, eller helst med er till skogen när ni är ute, för det är ju sällan hemma i badrummet man behöver dem….

Idag är det lördag och det betyder sökträning. Dubbelpass idag, med korvgrillning mellan passen.  Vi delade på oss och körde i två rutor för att hinna bättre, 5 hundar i en ruta och 4 i den andra. Nova fick vara med och valla av rutan så att hon också skulle få röra lite på sig.
I vår ruta gick Tessan och Stefan, Tia och Jag, Viggo och Ewa och Lollo med både Jamie och lånehunden Wendy. Alla gjorde jättebra arbeten idag, och så även i den andra sökrutan hörde vi, det var knappt något gnäll alls vid eftersnacket! Tia fick lite nya utmaningar idag och löste dem alla på ett föredömligt sätt, jag är SÅ glad över min lilla duktiga hund. 6 figuranter fick hon på första rutan idag och så många har hon aldrig haft förut. Nema problema. Påvis med koppel har vi heller aldrig provat men det gick galant, hon sket fullkomligt i att matte skenade som en galen ko hängade i kopplet bakefter…

Utskick:

Och så fikapaus!

– Och här ska vi sitta och glo när ni grillar korv?!

Tia och Nova.
Efter kaffe, grillkorv och tårta (Grattis Jamie och Jippie som fyllde 1 år, och tack till mattarna för tårtan!) så var det dags för rutbyte. Andra passet blev en också en utmaning för Tia.  Jag lade ut figgar på båda sidor stigen samtidigt, vilket jag inte brukar ha – men någon gång är det dags att börja med det också- och det var det alltså idag. Tia fick vittring på figgen på andra sidan stigen en gång och såg ut att vilja slå över till andra sidan stigen  men jag kallade in henne och skickade om – och då gick hon rakt ut på anvisad sida och hittade den figgen, för att sedan få hämta den på andra sidan stigen.  Ett bra jobb även på den rutan. Av 10 möjliga poäng fick hon idag 9,5. (Jag drog en halv för olydnad eftersom hon inte kom direkt när jag kallade in – får lov att jobba på lydnaden alltså). Hon får faktiskt tio poäng ibland lilla Tia – jobbigt för henne att försöka leva upp till sitt namn kanske, men hon gör sitt allra bästa!

Nu skall TV-soffan intagas, Emma gastar att det börjar en film. Vi var inne på Expert  häromdagen för att kika på ett zoom-objektiv till kameran, men de hade inget bra så vi åkte hem med en gigantisk TV istället. Riktigt kul faktiskt, nu ser jag precis vad bilderna föreställer när det är bildfrågan i ”Så ska det låta” – det blir liksom en helt annan innebörd i tävligen då…

Go kväll!
/Maria

 

Comments are closed.