april, 2008

onsdag, april 23, 2008 @ 07:42

Till minne av Vivan
1997-2008


Sommaren 1997 flyttade denna lilla valpflicka in hos oss, köpt av Gunela och Lennart på Kolbäckens kennel. Digitalkamera hade vi inte på den tiden – därav den sämre bildkvalitén. Men men…


Sommaren 1999 vid Portilasjön. Pigga, glada Vivan, blöt naturligtvis – som ung var Vivan var galen i vatten!


Den bästa bilden! Även den tagen vid Portilasjön – sommaren 2000. Vivan har figurerat både i fototidning och almanacka med den här bilden och jag har den själv som tavla på väggen.


2000 flyttade Fido in på Ullströmerud – Vivan var den självklara barnvakten. SÅ underbart snäll mot alla!


2004 var det dags för Lovas valpkull  och Vivan var även då den självklara barnvakten, hon gav en tygg plats att få vila för en liten valp. En bra valpfostrare med tålamod och pondus. Ett ryck i överläppen och värsta busvalpen gav sig direkt….


Vintern 2005-2006. En härlig bild på Vivan och Agnes.


Juni 2006. Vivan är inte alls  frisk och kry längre, men ändå sugen på att apportera!

Den allra sista bilden. Tagen bland vitsipporna 22 april 2008.

En högt älskad hund, som jag är oerhört tacksam för att få haft i min ägo!

/Maria

tisdag, april 22, 2008 @ 18:25

Tisdagsrapport

Hade stämt träff i skogen med Anders And, Kalle kanin och en och annan snorkråka igår. Tia gillade dem allesamman. Var väl inga vinstvinnade apporteringsgrepp precis, men hon bar dem alla – så då kan man väl bara vara nöjd! Det sköts en del skott också. Efter påskhelgen – då det brann av en salva i någon av grannstugorna precis när Tia var ute och kissade kvällen (hon rusade in i huset i 180 knyck kan jag säga…) har jag funderat lite om det skulle kunnat påverka hennes skottfasthet – det hade det inte! Känns mycket, mycket skönt. Vi sköt både i passivitet och i lek  och hon släppte inte ens snörbollen för att kolla vart det small. Nu kan jag sluta fundera på det…

Annars är jag gränsänka hela veckan (är jag annat kan man kanske undra, men den här veckan kommer inte Peter hem på nätterna heller). Han har ju den tvivelaktiga äran att vara sk beredskapspolis… Igår hade han övat handfängsel och självförsvar hela dagen och i morgon ska de öva med pepparspray – på varandra?!  Hur kul låter det på en skala? När jag tänker efter är det kanske ungefär lika kul som att tvätta, handla och skjutsa barn vilket jag ägnat mig åt…

Agnes tjänstehundsträning har som jag tidigare nämnt helt ballat ur, så nu har hennes träning legat nere. Tappade liksom sugen för allt! Skall höra med Pia Albinsson om jag får komma och träna en timme någon dag,  kanske jag kan få ut Agnes i 3:an före sommaren. Låter väl som ett bra mål?

I kväll har jag ett mycket tråkigt ärende att uträtta. Det är dags för Vivans sista resa och jag bävar mig till tusen för det.  Väljer att göra detta nu, innan hennes tumörsjukdom hinner gå för långt. Jag vet hur smärtsamt sådant är den sista tiden – och det ska hon besparas!

Tänk på oss i kväll!
/Maria

söndag, april 20, 2008 @ 10:15

Underbar söndag förmiddag!

Solen skiner och det lär bli lite utomhuspyssel idag. Ska även se om jag kan få Tia i sjön, hon är lite feg kraken och har inte vågat släppa botten, mer än för att simma en halvmeter! Det lär nog inte bli något större problem, men hon måste ju få chansen några gånger innan funktionsbeskrivningen tycker jag. Hennes mor är jordens vattentokigaste hund, men inte ens hon kunde locka ut Tia i böljan häromdagen.

I onsdag tränade vi lite lydnad, jag, Phia och Lotta. Alla hundarna var på hugget och gjorde bra ifrån sig. Och grabbarna är så stiliga dessutom! Se själva.

Fika hann vi göra i solskenet den här gången…

Vi tränade på en del olika saker. Med TIa var det  starter som tränades mest, hon är startsnabb vid friaföljet och hamnar en bit fram när man startar. LIte vänstersvängar blev det också samt några försök till ställande. Agnes fick ett par rutskick, inkallande med ställande och fritt följ. Det sistnämnda har verkligen förbättrats sedan jag började ställer mer krav. Som  i lydnadsklass 1 och 2 gick det bra, men sedan har jag förmodligen tränat för tråkigt, långt och kravlöst med resultat att det försämrats betydligt, men ni sitter det fint igen.
Heffa fick träna på bla lite inkallning, ingångar och snabba lägganden och för Crespos del var det en hel del apportering och fritt följ.
Heffa – inkallning

Crespo kan ligga fint med hakan i backen…

Sedan var det lördag och sökträning, även det i sol. Lova var som vanligt med och vallade rutan, med en tennisboll (så slipper man gå så mycket själv, hunden gör mycket av jobbet) Tia gjorde sitt bästa precis som hon brukar, hon är jämn i sina prestationer så jag kan nog anse att hon vet ganska väl vad hon sysslar med – det är dags att avancera en aning känner jag. Tomslag nästa gång kanske? Vi var 8 ekipage, men det flöt bra och vi var klara skapligt snabbt. När vi söktränar brukar vi ta av tjänstetecknet som signal för hunden att arbetet är klart, och sedan får gruppen kalla på den och ge lite godis. Detta är det moment som snabbast brukar sätta sig av någon underlig anledning 🙂 Vi människor har också en signal när jobbet är klart för dagen – fika! Tänk att termoskaffe och en halvtorr macka kan smaka så gott!? Och har man tur blir det en chokladbit också…

Nej, nu blir det en sen frukost och sedan ut i vårbruket. Ha en fin dag!

/Maria

söndag, april 13, 2008 @ 18:48

Sök – på en söndag?

Just det, sökträning idag, fast det inte är lördag… Det var spårtävling på klubben igår, så de flesta i sökgruppen var upptagna, men det går ju nästan lika bra att träna på en söndag. 7 hundar sökte idag, Tia,  Isi, Viggo, Jippie, Inka, Jamie samt Tessan – ny i gruppen tillsammans med husse Stefan. Mio kunde inte komma, för Björnis hade spårkurs, Crespo kunde heller inte komma eftersom Lotta var på M1:an. Varför inte Buller och matte Kicki kunde komma vet jag inte riktigt, de var upptagna på annat håll.
Tia skötte sig utmärkt, att hon är i höglöp märktes inte – full fokus på jobbet i alla fall. Idag gjorde vi debut med påvis utan att ha röstkontakt med figuranten innan,  och det gick? Jättebra! Dutti vovve.

Igår hade vi besök av Anna, Matte och Nova.  Nova skall komma hit och bo hos oss ett tag när hennes husse och matte skall vara på BB. Det blir nog livat 🙂 Nädå, det kommer att funka utmärkt tror jag. Hon kikade runt lite här i huset igår, och sedan lade hon sig på köksgolvet som hon inte gjort annat.

Nu närmar det sig med funktionsbeskrivning för Bowie-barnen. Jag har inte fått svar från riktigt alla ännu. Men hoppas att få det inom kort. Detta är inget man behöver träna inför, men det är schystast mot hundarna om de fått chansen att bada/simma några gånger innan. Bra om det inte är säsongspermiär med vatten på funktionsbeskrivningen – för då kan det ju bli lite missvisande. Troligtvis kommer vi att vara vid Skruvstadparken, och sedan ta bilarna en bit för att göra vattenjobbet. Jag återkommer med mer info  via mail.

Agnes träning då? Där har vi legat lite lågt pga löp plus att det varit och är, en hel del turbulens kring tjänstehundsutbildningen. Just nu vet jag faktiskt inte om det kommer att bli någon fortsättning på utbildningen och om något certprov alls kommer att kunna göras i juni (som är det senaste budet).  Blir det ingen fortsättning på utbildningen nu, kommer jag bli tvungen att välja – ska jag ha några valpar efter Agnes måste jag para henne i höst innan hon blir för gammal. Och i så fall kommer hon att falla för ålderstecket gällande tjänstehundutbildningen… . Hur jag än gör, så måste jag välja bort något alltså, men det får bli utbildningen i så fall som får stryka på foten. Agnes är en hund som jag verkligen tycker är toppen – henne VILL jag ha valpar efter, så är det bara.

Nu ska jag snart hämta Emma på nya jobbet. Hon har fått jobb som hamburgerkrängare på en av de större kedjorna.  Kul för henne att få tjäna lite egna pengar – tonårsflickor brukar kunna göra ände på en hel del (och 41-åriga flickor också för den delen). Tills vi hörs nästa gång, ha det så gott!

/Maria

söndag, april 6, 2008 @ 17:56

För trött för att blogga tror jag…

Nu var det länge sedan sist. Hinner liksom inte med, eller orkar inte rättare sagt. Har varit fasligt seg senaste tiden, och inte nog med det – det är sällan ledigt vid datorn när man väl skulle kunna sätta sig. Med två tonåringar i huset räcker datorerna inte alltid till…
Nått nytt? Nja inte mycket faktiskt. Det lunkar på som vanligt ungefär. Tia har börjat träna lite apportering på ”allvar” kan man kanske säga och jag har anmält till GRK Värmlands jaktinternat  sista helgen i maj. Sedan söktränar hon ju så klart också – går mycket bra måste jag säga. I helgen hade vi besök av några ekipage från Säffle – kul att få se några nya ansikten under presseningarna i skogen. En liten incident råkade vi ut för… Säfflegänget hade glömt att informera mig om hunden som var tokig i figuranter med handskar 🙂 Och det hade jag på mig, fast inte så länge, för jycken vart som tokig och ryckte av mig den ena och drog till husse…

Träffade Phia och Lotta för lite lydnadsträning i fredags också och det var kul. Tyvärr fick vi en regnskur på oss, hundarna brydde sig så klart  inte, det var bara mattarna som svor lite över sitt utspädda kaffe…   Agnes och Tia löpte, så vi tränade en i taget och plockade ut flickorna sist. Tia var taggad efter att ha suttit och spanat så länge, men hon skötte sig hyfsat bra ändå. Hennes attityd till lydnadsträning är det inget fel på i alla fall och det är huvudsaken för mig.

Nu går Oskar och vankar, har ett skolarbete som skall skrivas klart och det har han så klart lagt på min dator… Bäst jag lämnar över till honom.

Vi hörs!
/Maria

 

Comments are closed.