januari, 2008

torsdag, januari 31, 2008 @ 08:58

Omväxlande väder!

Vädergudarna verkar ha svårt att bestämma sig… När jag kom hem från jobbet på tisdag var det 6-7 grader varmt och barmark. Tog Agnes och Lova med på en cykeltur till Vålberg och tillbaka – härligt! Snitslade sedan upp ett 900 meters spår som jag skulle gå med Anges, som igår – onsdag. Döm om min förvåning när det på onsdag morgon var en dryg decimeter snö! Det var det spåret det… Sedvanlig skittråkig promenad längst oplogad väg fick det bli istället. Som tur var hade Lotta bokat ridhus så hundarna fick en genomkörare där istället. Agnes kunde faktiskt fokusera på mig hela fria följet! Åt bara lite hästbajs mellan momenten, inte UNDER dem, – det kanske tar sig?!  Lillknoddarna försökte vi lägga på en kort plats. Där har vi och göra!

Har fått nya bilder från Mats och Anette på ”Zigge-skåning”, ni får kika under Reducksare. Han verkar vara en påhittig kille 🙂 Anekdoten om matskålen som ”tappades” i tappen gång på gång var rolig. Ett bra sätt att få uppmärksamhet! Utställning har han varit på också, och fick en riktigt bra kritik.

Bilen är på verkstad idag. Det lär svida i plånboken! Skulle förresten behöva byta bil men det är så himla jobbigt att kolla runt, läsa annonser och åka runt och titta och provköra. Kanske någon har en bil åt oss?
Önskas:  diesel, 4-hjulsdrift och combi – inte så många krav …BÄTTRE begagnad ska den vara också – glömde det.

Ha en bra dag!
/Maria

söndag, januari 27, 2008 @ 08:51

Tiden rusar fram! Småttingarna är nu 8 månader och helt plötsligt får man inse att den där lilla valpen, inte är så himla liten längre. Perioden som ligger framför oss är KUL! Det är liksom dags att ta saker och ting på lite mer allvar känns det som. I Tias fall betyder det att jag anmält henne till en apporteringskurs i vår + att vi får lov att ta lite mer seriöst på lydnadsträningen under vår/sommar. Till hösten vill jag nog ut i 1:an med henne! Appellsök ligger också på önskelistan, vi får se om även det får plats i kalendern under hösten…

Förra söndagen tränade vi tillsammans med Kimmen, Eros, Nova, Heffa och Crespo. Ett härligt gäng! Vi började med ett apportsök – det var lite svårt… Dels får man inte lov att byta dummie, och dels skall man lämna av hos matte. Är man i slyngelåldern kan dessa saker vara lite jobbiga att komma ihåg, men vi testade i alla fall! Vidare tränade vi lite linjetag och lydnadsövningar, dessa gick desto bättre! Vi avslutade sedan dagen med att apportera lite fågel och skotträna. Inga problem där heller, de sköter sig busarna!

Nova som spanar ut över söket i väntan på sin tur

I onsdags stack Tia och jag till Deje för att träffa en gammal kompis och hennes nya valp, goldenflickan Mira 4 mån. Det var en liten söt dam och Tia verkade tycka att hon var jättetrevlig, roliga leksaker hade hon också!

Vi har förresten provat nya mediciner på Vivan i snart en vecka och tycker mig nog kunna se en förbättring. Inte nog med allt annat, hon har fått hypothyreos också! Underfunktion av sköldkörteln alltså, och står numera på tablett Levaxin, 8 st dagligen. Jag får snart köpa en apodos till henne 🙂

Nej, nu vill jyckarna ha frukost, sedan bär det iväg på lite träning med Agnes!

/Maria

fredag, januari 18, 2008 @ 19:18

Fredag!!

Åter fredag, en speciell känsla….
Peter är i Schweiz, Engelberg närmare bestämt, och åker skidor. Han har sin hobby – och jag har min . Emma tillbringar kvällen hos kompisar så Oskar och jag är ensamma i kväll, det blir oxfiléfrossa för mor och son!  Veckan har varit lite si och så. Till det bättre hör bla att Agnes ögon nu ser jättefina ut, och till det sämre hör att svullnaden i Vivans armhåla är en tumör. Vi kommer inte att operera henne pga av att hennes övriga tillstånd är dåligt med spondylos och artros. Har vi tur händer inget på länge än, den kan faktist vara långsamväxande! Vi fick lite nya mediciner att prova på henne, bla en ny sort smärtillande i tablettform som förhoppningsvis ger lite bättre effekt.  Hon har stått på Metacam så pass länge nu, och det verkar som effekten börjar avta.
Skitväder är det till råga på allt elände! Och vägen är nysladdad…  För den som är oinsatt betyder det – JÄTTELERIGT!!!   Lova och Agnes såg ut som två lerfigurer efter eftermiddagens cykeltur ( i januari?!).
I natt lär det vara en storm på ingående! Har laddat vedkorgarna, tagit fram en ficklampa och skall fylla på vatten i dunk under kvällen… Sökträning är inplanerat till imorgon förmiddag, vi får se hur det blir med den saken. Till på söndag skall stormen ha bedrarrat i alla fall, då blir det förhoppningsvis apporteringsträning med ”värmlandsvalparna” samt  Agneta och Hasse. Tur att det finns lite positiva saker att späda ut gnället med 🙂

Ha en trevlig helg!
/Maria

lördag, januari 12, 2008 @ 22:12

Träning i regn!

Har åter tillbringat en dag ute i det blöta.. Trodde att jag skulle på tjänstehundsträning kl 11 i Borgvik, men det visade sig sedan att det var kl 12.00  på ett helt annat ställe?! Nåja, detta gjorde att jag även hann med ett sökpass med Tia innan jag for vidare till nästa ställe. Inget ont som inte har något gott med sig!
Tia gick väldigt bra tycker jag. Första skicket spikrakt och långt ut, plockade figgen direkt. Andra slaget fick hon jobba mer, kom ur vind men ringade in vittringen och jobbade jätttebra. Tredje skicket vet jag  inte riktigt vad som hände, hon gick ut ett kort slag och kom tillbaka. Jag följde med halva vägen och då pep hon iväg igen och hittade figgen. Avslutade med ett kort skick i medvind – nema problema!  HOn jobbar på bra tycker jag. Dock har jag lämnat in önskemål om att vi skall träna att gå fint fram till stigen! Hon drar som en jäkla drever!! När jag tränar ensam i skogen är det så klart inga  problem (så är det väl alltid?), det hela trissas upp när hon ser vad som är på G. Står det en grupp människor skogen vet hon mycket väl vad som är på gång…

Sedan var det dags för Agnes pass. Vi startade med en patrullstig med en vind och en ljudfigurant. – Gick kanonbra. Hon håller i markeringen länge  och bra. Däremot har jag stora svårigheter att se på henne om hon markerar vind eller ljud. För mig ser det likadant ut. Har hon tagit en ljudmarkering så försöker hon få in vittring, och näsan går som besatt även då. Vi får jobba vidare på det!
Sedan var det dags för fast bevakning, som går till som så att man sitter stilla på ett pass, riktad mot exempelvis en dunge, och hunden skall sedan markera när något  händer i terrängen. Där har vi lite svårare att få till det. ”Magistern” som stod bakom tyckte att hon fick in några tydliga markeringar, men det kändes inte helt okey. Vi får lista ut fler motivationshöjande övningar där, fler hundar än Agnes tappar motivation – vi har troligtvis tränat för ensidigt och gått för fort fram… Lätt att vara efterklok, eller hur?

Efter detta var jag både blöt och kall. Skönt att komma hem till värmen och därpå en god kräftsoppa hos Mari och Lasse!

Nästa vecka har vi planerat ett lydnadspass i ridhus igen, det blir kul! Mindre kul blir kanske Vivans veterinärbesök, hon blir så stressad och gillar inte att åka dit, men ibland måste man!  Vi hade tänkt träffa Kimmen med husse och matte för lite gemensam träning, men det har varit så jäkla trist med blötsnö och slask. Hoppas att det regnar bort nu, så kanske vi kan få till en träning nästa helg!

/Maria

tisdag, januari 8, 2008 @ 08:42

40 cm blötsnö…

Jag är visst aldrig nöjd! Men jag bara undrar vad det är för mening med 40 cm snö när det regnar dagen därpå?! Igår var vägen mellan Skruvstad och Vålberg närmast oplogad och sedan kom det regn! Hade ursvårt att hålla mig på vägen, råkade jag komma upp den hisnande hastigheten av 40 kilometer i timmen var det nära att bilen slant ner i diket! Det går liksom inte att styra i snömodden!! Då har jag ändå 4-hjulsdrift….

Hundarna har ganska kul i alla fall, här är det faktiskt TRE hundar. Lilla Tia som får på måppo av mor och syster!

Igår var vi och tränade lydnad i ridhus vilket funkade kanon. Ja, hästbajs är ju gott godis, men Tia och grabbarna Heffa och Crespo skötte sig ändå över förväntan tycker jag. LITE svårt med koncentrationen kanske, men om vi tar några regelbundna träningspass där så kanske…. Agnes var också med. Hon har fått för sig att rutan helt plötsligt går ut på att springa ut en bit och snabbt vända upp mot mig!? Hon hinner oftast inte ända fram… Nu får jag lista ut en ny stategi!

Ang Agnes ögon så var vi på återbesök till veterinären förra veckan eftersom hon inte är helt återställd. ”Ja just det”  sa veterinären när han kom in på rummet och såg Agnes som satt så fint uppe på en stol och väntade på honom.  ”Det är ju den HÄR hunden”.  Bakterieprovet som togs fick jag svar på idag, och det finns ökad mängd bakterier kvar, så vi skall prova ny ögonsalva som även innehåller kortison. Blir det inte helt bra av det, skall det bokas tid för spolning av tårkanalerna. Det är något hela tiden med dessa älskade 4-fotingar! På Vivan har vi hittat en halv  handflatestor knöl i ”armhålan”som skall visas upp för veterinär nästa vecka… Endera kan det väl vara en svullen lymfkörtel (och då undrar man ju varför) eller så är det något som växer… Vi får se. Hon blev så pigg efter pencillinbehandlingen (Anaplasmainfektionen) i höstas, men nu är hon skruttigare igen. Svårt att veta om det är ryggen och lederna som spökar, eller om det är något annat! Nästa vecka vet vi kanske mer.

Ja, nu har jag beklagat mig en stund!

Vi hörs!
/Maria

lördag, januari 5, 2008 @ 20:34

Ja se det snöar!

Det var väl på tiden! Snö är ganska trevligt, bara man får undanplogat! (man = Peter). Grållen är redo, står bara och väntar på säsongens första insats!
I torsdags for vi (Emma, Lotta och jag) med tåget  till My Dog för att titta runt och shoppa lite. Marie-Louice var där och ställde Boris – domaren gillade vad han såg och det var nära till championatet…. Ewa och Björnis hade också hittat dit, och dem hittade vi vid lydnadsplanen så klart! Vi trodde att vi skulle hinna så mycket den där dagen. Pyttsan! Klockan bara går och går….  Lite kul småprylar fick vi handlat i alla fall, såg några trevliga lydnadsekipage och lite uppvisningar.

I dag har det varit en träff med sökgänget under några snöiga förmiddagstimmar. Är jättenöjd! Bra vind även idag, så det var bara att skicka från stigen. Dock får vi träna på mer kuperad terräng tror jag, flera hundar visade orutin vid en liten bergskant, de valde att gå runt istället för att gå rakt ner för kanten. MEN, så är de inte så gamla heller, äldst i gruppen idag var Isi och de andra är samtliga under året…
När vi kom hem plockades alla hundar ut för en promenad i snöyran – vi hade behövt skidglasögon på oss! Därpå lite middag och sedan en tupplur på soffan , jag har blivit lite bortskämd med sådant under julledigheten!

Höres!
/Maria

tisdag, januari 1, 2008 @ 19:52

2008!

Så var vi då inne på ett sprillans nytt år, hoppas att även detta blir ett bra år! Det gamla året avslutades med en långpromenad vid Sävsjöns vandringsled på nyårsafton. Kaffet var packat i ryggan och solen behagade att titta fram. Hundarna verkade må gott av promenaden och sov i  flera timmar på eftermiddagen.  Emma och Oskar firade in det nya året tillsammans med kompisar, så Peter och jag fick ha oxfiléfrossa  för oss själva på kvällen.  Eftersom Emma skulle hämtas upp i Kil kl 02.00 skålades det nya året in med kaffe, men det är gott det med! En del fyrverkerier sköts det väl omkring oss, men jämfört med tätorten så har vi förmodligen VÄLDIGT lungt på nyår. Med en ny liten hund i huset så känner man sig lite osäker på det här med smällare! Tia sov sig dock ovetande genom tolvslaget och lyfte inte ens på huvudet… De smällar hon hörde ute tidigare under kvällen var ganska dova och på avstånd och hon verkade knappt notera dem.  Agnes och Lova sov sig också genom kvällen och iddes inte bry sig om grannarnas raketer, Vivan däremot?! Hon har aldrig varit berörd av varken skott eller smällare förut, men jag vill minnas att även vår förra hund blev aningen berörd på gamla dar. Nu kan jag inte påstå att Vivan blev rädd, men hon satte sig direkt upp när det började smälla och ville sitta nära oss… Jag har noterat att hon har sämre hörsel nu för tiden och det finns säkert ett samband!

Eftersom solen behagat visa sig, passade jag på att knäppa lite nya bilder på Tia. 7,5 månad har valparna hunnit bli, tiden går så fort! Var ute och tränade lite linjetag och enkelmarkeringar under gårdagen, samt har börjat med hopphindret. Känner att jag varit väldigt slapp med att träna lydnad, men det kvittar väl iofs,  vi lär nog hinna det också vad det lider…

Hon är snabb att leverera in i alla fall, och metallapporten är inga problem!

Hon är full av liv den lilla damen! Allt vi gör är kul – den attityden gillar jag!!

I morgon blir det återbesök till veterinären med Agnes, hennes ögon blev tyvärr inte riktigt helt bra efter behandlingen så vi gör ett nytt försök. I morgon är det arbetsdag också… ”Arbetslust kom och träng dig på – här skall du motstånd finna”. Man blir lite slapp när man är långledig! Nåväl, jag har ett roligt jobb som jag trivs med, så varför klaga?
Torsdag däremot är det ledigt igen, och då bär det av till Göteborg för en liten utflykt till mässan och My Dog. Julklappspengen från svärföräldrarna lär i ett nafs förvandlas till någon skojjig hundpryl om jag känner mig själv rätt!

Gott folk – God fortsättning på det nya året!
/Maria

 

Comments are closed.