januari, 2010

lördag, januari 30, 2010 @ 22:21

Tomt i stugan

En vecka har nu gått sedan valparna flyttade till sina nya hem  och enligt alla rapporter så fungerar det toppen. Skönt att höra ska ni veta… Men självklart vill jag även höra när det inte går bra också. Flera av valparna finns att följa på diverse hemsidor – ni får kika på länksidan så finner ni dit!
Sista dygnet var det bara lille Nasdaq kvar, men jag tror inte att det gick någon större nöd på honom:-)

Lördagsmys i soffan.

Annars då? Hade i min enfald trott att vi äntligen skulle få ta tag i träningen igen. Pyttsan. Minus 18 när jag steg upp i morse och därmed ställde jag in sökträningen och åkte till Karlstad istället. Emma flyttar till ny lägenhet nästa helg och vi skulle ”en snabbis” in på IKEA för att titta på en soffa som hon spanat in i katalogen samt kolla pris på en bänkskiva…. Ni förstår säker hur det gick. Tänk att det ska ta 1,5 timme och kosta drygt 500 spänn att titta på en bänkskiva och provsitta en soffa? En matta skulle bytas på Åhlens – och där såg jag en skitsnygg väska! Enda felet var prislappen, jag betalar inte tusen spänn för en handväska – gör ni? Skillnaden hade varit stor om det gällde något viktigt, nu menar jag exempelvis ett par bra kängor, gortexbrallor eller något annat, i mina ögon mer nödvändigt  Vidare for vi för att titta på nytt köksgolv och hittade faktiskt ett direkt?! Har en planka hemma på prov för att se hur det passar till köksluckorna, vi får väl se om vi bestämmer  oss för ”första bästa”. Det blir ett laminatgolv den här gången, som man inte får flisor i fötterna av eller behöver slipa och lacka,  om bara några år igen… Vitt, med lite antiklook eller vad man ska kalla det?
Skulle kanske kunna funka?

Nu sitter jag här och kikar på stamtavlor och spanar in hanhundar – det gäller att vara ut i god tid till nästa gång. Dagarna går så förbenat fort – vips är det sommar och snart dags igen. Nu vill jag inte påstå att detta är enkelt,  hanar jag tycker om duggar inte helt tätt om man så säger. Och skulle jag gilla dem, kan man ge sig tusan på att det är något i stamtavlan som gör att det inte passar. Nu finns det ett par som jag tittar lite extra på, vi får se …

Gårdagskvällen bjöd på föreläsning av Kenth Svartberg – hundars personlighet i relation till MH. Ett superintressant ämne. Hur mycket personlighet kan en hund ha? Massor skulle jag vilja påstå… Tittar man på sina egna hundar som man i det stora hela uppfostrat på samma sätt och hanterat på samma sätt – så är i alla fall de två jag har hemma, två helt olika personligheter (och då har de ändå samma mor).  Vi fick även lite kortare inblick i det nya testet som är utarbetat och jag ser fram mot att få ta del av mer gällande det. Sammanfattningsvis, en kanonkväll helt enkelt.

Vad kan morgondagen bjuda på? Beror på väder och vind.

Ha en fortsatt trevlig helg!
/Maria

torsdag, januari 21, 2010 @ 12:13

5 kvar idag

Att två valpar åkt kan man märka på ljudvolymen:-) De som är kvar till och med sov längre i morse…. Undrar om det var Wiza eller Räjza som var den som drog igång gänget på morgonen:-) Enligt rapporterna fungerar det fint i nya familjerna, det är små tuffingar som kommer att klara livet galant!
Att ha 5 valpar kring fötterna när man ska grejja i köket, är fortfarande ungefär 5 för mycket! Ska man slänga sopor har man genast 3 huvuden i slaskskåpet, öppnar man en låda sitter det en tass eller två i kläm. För att inte tala om när man ska plocka ut diskmaskinen:-)

Idag flyttar Balder till Oslo och i morgon flyttar Nemo till Örebro och Blues till Tågarp. Jazz flyttar uppåt Trondheim på lördag med sin matte som kommer ner redan under morgondagen. En liten grabbhalva kvar till söndag och sedan är det bara de stora hundarna kvar. Jag tror att de kommer att tycka att det är skönt. Men när Räjza åkt i går förmiddags låg Tia vid ytterdörren och undrade när valpen skulle komma tillbaka. Hon ligger ALDRIG vid dörren när jag är hemma annars… Men jag tror att hon kommer älska att få komma igång med träning igen!

Här är det Wiza som kramar mamma Agnes adjö. Visst ser det gulligt ut:-) De hade ett speciellt band de två, älskade att ligga bredvid varandra och mysa – hur söta som helst!

Nu ropar gossarna från valprummet att de vaknat och vill ha lunch – bäst jag rusar!

/Maria

onsdag, januari 20, 2010 @ 08:00

Sista dagen med gänget!

Idag åker de första valparna och den sista reser på söndag. Fattar inte vart de här veckorna tagit vägen?! Men det är väl som de säger – att det går fort när man har roligt:-) Men i ärligheterns namn måste jag kännas att även om tårar kommer trilla, så blir det skönt att få sitt liv tillbaka. För en morgontrött människa som mig är det närmast ooolidligt att stiga upp i ottan varenda dag i över 2 månader. Arbetsdagarna stäcker sig för övrigt mellan 07-22.30, så det är långa pass…. MEN det har varit mödan värt, dessa valpar är små underbara krabater och de kommer att göra sina nya hussar och mattar sitt allra bästa – det är jag övertygad om. De kommer kunna prestera hur mycket som helst och som stolt uppfödare ser jag med spänning fram mot resultatet i slutänden!

Nu ska jag bada en valp och skura köksgolvet – efter morgonrejset ser där ut som ett bombnedslag!

Allt för idag
/Maria

måndag, januari 18, 2010 @ 20:57

BILDEN!!!

Trodde ni inte att jag kunde! Här kommer den efterfrågade gruppbilden i soffan. Visst är de fina?

Grynen har blivit veterinärbesiktade idag, så nu börjar de bli resklara! Alla friska, krya och glada! Inga stenar nere än dock, men det oroar mig inte eftersom de varit sena med det i tidigare kullar också. Efter första valpen kommenterade veterinären att det var en tuff grabb som inte sa ett knyst när hon chippade. Schäferkullen  hon besiktade senast hade tjutit som mistlurar. Nu visade det sig att ingen av dessa sa ett knyst utan verkade helt oberörda…. Ett chip i nacken – vad är det jämfört med en pirayakompis som hugger till liksom:-)

Nu håller jag på med all pappersexercis som ingår i en valpkull, tur man är sekreterare! Valparna kör kvällsrejset runt benen på mig och det går INTE lugnt till kan jag säga.

Vill ni veta hur det EGENTLIGEN såg ut när vi fotade? Okey.

Dessa valpar skulle behöva vara djupt sederade för att sitta på en fin rad.  I själva verket är det Wiza gånger 7.

Vi hörs!
/Maria

torsdag, januari 14, 2010 @ 15:27

Torsdag igen

Snart sista helgen med gänget. På onsdag reser flickorna, en gosse på torsdag och resterande på lördag/söndag nästa vecka. Hur tomt blir det på en skala? Jag försöker förbereda mig mentalt men alla spekulanter får vara beredda på krokodiltårar när jag ska skiljas från mina underbara valpar…  Jag försöker intala mig att jag verkligen inte har tid och ork för en valp kvar just nu, men nästa gång – DÅ är det min tur!  (Har fått indikationer på att fler tänker så  ).

Igår var en vän här och hjälpte till att göra valptest – de fick MVG. Dock undrade hon lite angående diagnos på några av valparna:-)  Tack för hjälpen!

Tiden som återstår fram till de reser kommer att bli hektiskt, mycket ska hinnas med innan dess. Jag har tagit upp en fågel ur frysen för att  kontrollera hur det står till med intresset för fågel, det  blir morgondagens projekt, och sedan hör jag av mig till alla blivande hussar och mattar under lördag! Har dock flera besök på lördag, så det blir nog inte så tidigt under dagen…  En biltur med de valpar som har lång resa ska jag göra i helgen, de ska vägas, avmaskas, badas och kloklippas en sista gång.  Förutom detta så skall de ut en stund varje dag fram till avfärden, så att de får vänja sig lite vid snö och kyla (såvida det inte slår om till minus 25 igen). På måndag kommer veterinären hit för besiktning mm – SÅ himla skönt och slippa fara iväg med hela rövarbandet i bilen och göra det, värt varanda krona extra det kostar…
Faktum är att småttingarna varit ute och känt lite på kylan vid två tillfällen. Inte speciellt konstigt tyckte de utan for runt som små skållade bruna troll i den vita snön:-)

Agnes vill fortfarande ge dem di men vi håller på att dra ner så att de snart ska vara avvanda helt. Agnes själv tycker nog också det är dags, för hon envisas med att vilja ge dem upplägg (vilket inte matte håller med om – hon behöver sin mat själv). Upplägg är, för er som inte vet, när tiken kräks upp sin egen mat för att ge sina valpar.  Hon brukar ställa sig  och pipa utanför valprummet när hon vill in till dem, ger dem en liten matskvätt men snart blir det STOPP. Först springer hon några steg, är rövarbandet efter vänder hon och springer åt andra hållet. Är de fortfarande efter henne blir det tvärnit och hon vänder upp med ett MORR! Vips så stannar hela valpgänget, de liksom fryser i steget och lägger sig platt – sedan är saken biff och Agnes kan pyssla och leka lite med den en stund. Hon är inte lika tålmodig som Tia, utan tröttnar fortare och vill återgå till sitt:-)

Nu ligger de små änglarna och sover till ljudet av raketer som viner och skott som avlossas (på skiva alltså). Snart vaknar de och transformeras till ett gäng pirayor:-)

På återhörande!

söndag, januari 10, 2010 @ 18:18

Dagarna går

Jäklar så fort tiden springer iväg. Jag har fullt upp att hinna med allt, allra minst tid till att blogga – ni får ha överseende med det. Jag förstår att det finns några som väntar på bilder…

Tia jobbar på som valpfostare. Hon gör ett mycket bra jobb faktiskt.

Jag SA ju att den var MIN!
– Okey, okey – jag ger mig!

Valparna har således passerat 6 veckor. Under veckan som gått har det varit en del spekulanter på besök, ett kompisgäng har varit här och inspekterat – tack för att ni kom och tittade på underverken:-)  Småttingarna börjar bli utrymmeskrävande och tillbringar allt mer tid i ”stora hallen” där vi har det golv som bäst tål alla pölar…  Jag försöker hitta på nya leksaker att upptäcka varje dag – de är inte kräsna precis, en kartong är en utmärkt valpleksak i flera timmar! En kon kan också vara kul, och när man tröttnar kan man sova i den:-)

Valparnas olika små personlighetsdrag syns mer och mer och  hjärnan går på högvarv eftersom jag i tankarna försöker placera ut dem till sina nya familjer. Valptest och fågeltest blir det under veckan som kommer och därefter gör vi det slutgiltiga beslutet. Men jag tror att alla ska bli nöjda!

Sorgligt är att det är så förbaskat kallt att  jag ännu inte kunnat ta ut valparna, runt minus 20 i 14 dagarns tid!!! Nu har de lovat ”värmebölja” med endast 10 grader kallt till veckan. Vi får se om de håller vad de lovar:-) Tia har, som tur är, lite att pyssla med på dagarna iom att hon är dagisfröken, annars hade hon nog trippat på klospetsarna vid det här laget.

Nu är det inga blivande utställningsvovvar precis, men vi ställde ändå upp dem på bordet för att kunna granska dem lite närmre. Ungefär så här ser de ut:-)

Ha en bra vecka!
/Maria

lördag, januari 2, 2009 @ 12:46

Lördag morgon

Dagens  filmklipp föreställer morgonens lekstund i hallen. Det börjar gå hett till:-) Tunneln är nyinköpt, den är för katter, och jag förstår varför – Fido är helt galen i den….Nåväl, den verkar duga till valparna också

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=GRYw4wryEbo&hl=sv_SE&fs=1&]

 

Comments are closed.